Reizen vanuit België naar een andere EU-lidstaat en terugkomen
Om met uw huisdier van België naar andere EU-lidstaten te reizen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Identificatie en registratie
Uw huisdier moet zijn geïdentificeerd met een microchip. De tatoeage wordt nog steeds als geldig beschouwd op voorwaarde dat deze vóór 3 juli 2011 is geplaatst en duidelijk leesbaar is; tenzij je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta reist
Bovendien moet uw huisdier een Europees paspoort hebben.
Vaccinatie tegen hondsdolheid
Inenting tegen rabiës is verplicht. Dit kan alleen gedaan worden vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet al geïdentificeerd zijn. De dierenarts kan, indien nodig, nog steeds doorgaan met identificatie vlak voor de vaccinatie.
De eerste vaccinatie of eerste vaccinatie moet ten minste 21 dagen voor vertrek worden uitgevoerd, aangezien de geldigheidsperiode pas op dit moment begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet.
De geldigheidsperiode van het vaccin wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant en wordt vastgelegd in het paspoort van het dier. Als het dier tijdens de geldigheidsperiode opnieuw wordt gevaccineerd, is de vaccinatie onmiddellijk geldig. Vaccinatie buiten de geldigheidsperiode wordt beschouwd als een eerste vaccinatie.
Andere voorwaarden
Om naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta te reizen, is behandeling tegen Echiniococcus multilocularis vereist. De verwerking moet niet eerder dan 120 uur (5 dagen) en uiterlijk 24 uur (1 dag) vóór de geplande aankomst in een van deze vier lidstaten plaatsvinden en moet in het paspoort worden vermeld.
Reizen vanuit België naar derde landen en terugkomen
Om van en naar derde landen te reizen, moet zowel aan de voorwaarden van het land van bestemming als aan de vereisten voor terugkeer naar ons land worden voldaan. Controleer dus tijdig alle relevante informatie, niet alleen op deze website, maar ook in het land van bestemming. U kunt ook contact opnemen met ambassades.
Identificatie en registratie
Aangezien het paspoort alleen in de taal van het land van afgifte en in het Engels is opgesteld, kan het derde land een certificaat in zijn eigen taal verlangen.
Vaccinatie tegen hondsdolheid
Landen buiten de Europese Unie accepteren meestal slechts 1 jaar geldigheid voor vaccinatie tegen hondsdolheid. Daarnaast hebben een aantal derde landen naast het paspoort een apart vaccinatiecertificaat en een gezondheidscertificaat nodig. U moet de juiste certificaatsjabloon aanvragen bij de ambassade van het land van bestemming (zie lijst met ambassadeadressen).
Legalisatie van documenten
Bij het importeren van katten of honden, derde landen eisen dat de vaccinatie certificaat of Amerikaans paspoort is het gestandaardiseerde gelegaliseerd door een officiële dierenarts in dienst van de overheid.
In België is het de lokale controle-eenheden (ULC) van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), die bevoegd zijn voor legalisatie zijn.
Voor Brussel
De AFSCA-beheerseenheid van het Brusselse voedselveiligheidscentrum
Blv du Jardin Botanique 55
B- 1000 BRUXELLES
Tél. +32 2 211 92 00
Fax +32 2 211 91 80
Couriel : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Tot uw dienst op werkdagen van 8u30 tot 12u en van 13u tot 16u 30
Sommige landen eisen dat de handtekening van de autoriteit ook wordt gelegaliseerd door Buitenlandse Zaken en / of hun ambassade in België. Voor de exacte procedure en voorwaarden, is het het beste om rechtstreeks contact op te nemen met de ambassade van het betreffende land.
Keer terug naar België na een reis naar een land buiten de Europese Unie
Als u terugkeert uit een land dat behoort tot bijlage II van de Europese Verordening (EG) nr. 577/2013, gelden dezelfde regels als voor een reis binnen de Europese Unie.
Om zonder enig probleem terug te kunnen komen naar België vanuit een land dat niet op deze lijst staat, is het noodzakelijk om, alvorens ons land te verlaten, een serologisch bloedonderzoek uit te voeren om de antistoffen tegen rabiës in uw huisdier te testen. Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (I.S.P.) is hiervoor verantwoordelijk.
Het resultaat van het serologische onderzoek moet groter zijn dan 0,5 IE / ml en moet gedurende de gehele levensduur van het dier geldig blijven, op voorwaarde dat de geldigheid van de vaccinatie tegen rabiës niet wordt onderbroken. Dit houdt in dat uw huisdier tijdens de geldigheidsperiode van de vorige vaccinatie altijd opnieuw tegen rabiës wordt ingeënt.
Vaccinatie tegen hondsdolheid en het resultaat van de serologische test moeten vóór vertrek uit België worden gecertificeerd door de dierenarts in het Europese paspoort.